Acum, dupa ce vara s-a scurs, iar primele zile mai reci ale toamnei si-au facut aparitia, trebuie sa intreprindem cateva actiuni de protejare a gazonului pentru ca acesta sa arate si mai bine in anul care urmeaza. Gazonul este inca verde desi, de multe ori, apar si zone mai uscate din cauza caldurii excesive de peste vara. Ne dorim ca acesta sa-si pastreze culoarea placuta cat de mult se poate, de preferinta pana la caderea primei zapezi. De asemenea, lucrarile pe care le vom enumera mai jos, au scopul de a repara ceea ce poate fi reparat.

Scapa de buruieni si muschi

Acum este momentul propice sa achizitionezi un erbicid special pentru a indeparta buruienile care au aparut din loc in loc si au stricat uniformitatea. De asemenea, nu uita de zonele umbrite, acolo unde muschii si-au facut aparitia. Erbicidul va lucra in voie si va elimina plantele nedorite.

Scapa de buruienile din gazon

Daca nu luati masuri radacinile acestor daaunatori vor afecta radacinile ierbii din jur hrandindu-se cu ingrasamant si atragand mai multa apa. Astfel veti avea parte de iarba uscata si buruieni mari, ceea ce este departe de rezultatul pe care il visati.

Scarificarea gazonului

Si scarifiarea are un rol foarte important in aceasta perioada. Scarificarea este un proces de greblare apasata care ajuta la indepartarea firelor moarte de iarba sau a oricaror resturi vegetale ce nu au putut fi indepartate prin alte procedee. Rolul scarificarii este de a elimina iarba slaba calitativ.

Scarificator

Firele de iarba mai viguroase se vor inmulti ulterior creand radacini mai puternice. La CityGarden gasesti un scarificator manual cu roti care iti va face sarcina mult mai usoara.

Tunderea gazonului

Si in acest anotimp vom continua lucrarile constante de tundere a gazonlui. Vom avea in vedere ca ultima tundere sa lase iarba la un nivel de aproximativ 4-5 centimetri. Inaltimea mica are rolul de a proteja iarba de vant si ger.

Aceste fenomene ar culca iarba netunsa la pamant si ar impiedica aerisirea gazonului. iata de ce inaltimea pe care o aminteam este tocmai potrivita pentru ca gazonul sa faca fata noilor conditii.

Udarea gazonului

Chiar daca avem parte temperaturi mai scazute trebuie sa stim ca gazonul are inca nevoie de apa. E adevarat, perioada in care acesta crestea si avea nevoie de multa apa pentru a face fata soarelui torid a trecut.

Totusi, el mai are nevoie de lichidul vietii, mai ales ca acum se reface dupa o perioada stresanta. Iarba se invigoreaza pentru iarna, atunci cand isi va prelua cantitati mici de apa din zapada topita.

Fertilizarea solului

Daca tot facem udari de toamna ar fi indicat sa si ajutam gazonul cu fertilizatori speciali. Este momentul propice pentru aceasta activitate deoarece partea externa a ierbii s-a oprit din crestere in timp ce radacinile continua sa se dezvolte. Alegand fertilizatorul potrivit vom sprijini procesul de intarire a plantei pentru perioada cu vreme rece care va urma. Udarea gazonului in prealabil este o activitate imperios necesara pentru ca apa sa conduca fertilizatorii in sol. De asemenea lichidul ajuta la evitarea arderii ierbii.

Aerarea solului

Pe timpul verii solul se compacteaza din cauza presiunii exercitate de catre greutatea celor care calca gazonul (joaca, udat, plimbari). Acest fenomen este accentuat si de caldura, solul devenind mai tare. Aceasta compactare a pamantului nu permit aerului, apei si substantelor hranitoare sa patrunda catre radacini. Aerarea, sau gaurirea solului, ajuta astfel ca aceste trei elemente sa ajunga mult mai usor in sol. Aerarea se poate face cu o furca. De asemenea, in magazinele de specialitatea gasiti aeratoare de gazon. Exista ghete speciale prevazute cu un fel de cuie in talpa. O simpla plimbare pe gazon si treaba va fi gata.

Aerare gazon

Aplicarea unui strat de top-dressing

Dupa ce am curatat si aerat gazonul trebuie sa aplicam un strat format din mixturi de sol – turba, nisip, pamant. Scopul dressingului este de a acoperi diverse gauri aparute in gazon si imbunatatirea structurii solului. Dressingul trebuie cernut cu atentie pentru a evita sufocarea gazonului existent.

Reinsamantare

Tot toamna este momentul in care putem “petici” gazonul. Sapa zonele golase si grebleaza solul pentru ca imprastierea semintelor sa nu fie facuta in van. Intr-un sol bine afanat acestea vor avea mai multe sanse sa se prinda. Totusi, pentru o germinare rapida recomandam si imprasiterea de fertilizator, in acelasi timp cu semintele. Un dispozitiv special de imprastiere poate efectua aceasta sarcina rapid si uniform. Nu uitati de tavalugirea solului a carui rol este acela de fixare a semintelor proaspat aplicate.

Seminte gazon

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.